søndag den 2. februar 2014

Wiki som redskab for læring


En wiki er overordnet set en site som bliver skrevet og redigeret af flere brugere og som tjener som et fælles opslagsværk (f.eks. Wikipedia) - en samling af betragtninger omkring et eller flere emner. De fleste LMS har indbygget wiki systemer.

Bogen - E-læring på web. 20 af Nina Bonderup Dohn og Lars Johnsen, angiver i kap. 4 at wikier overordnet set kan opdeles i 5 hovedområder










1.    Faglig (emne- /indholdsmæssig) forståelse

2.    Kollaborativ vidensopbygning og videns konstruktion

3.    Processtrukturering og procesdokumentation

4.    Udvikling af generelle kompetencer

5.    Kollaborativ opbyggelse af et fagligt medieret narrativt univers (historie fortælling).

På dette hold har vi en fælles wiki: digitaleteknologier.pbworks.com   som vel mest af alt er beregnet til at afprøve og udvikle vores kompetencer med anvendelse af en wiki, herunder informationssøgning og selvevaluering af egne og andres indlæg i wikien.

Hjørnestenene ved anvendelse af en wiki som redskab for læring er i følge bogen, at man har taget stilling til hvad den egentlig skal bruges til. Det præcise formål skal overbringes de studerende og de skal om muligt finde formålet aktuelt og autentisk i relation til egen praksis. Præsist denne forudsætning er vigtig for at man som facilitator kan sikre sig at et tilpas engagement og motivation fra de studerenes side i opbygningen af en wiki.

Mange øvrige spørgsmål trænger sig på. Det kunne f.eks. være:

·         Hvad med kvaliteten af det der kommer i wikien?

·         Skal jeg som underviser ”rette” hvis der kan opstå fejllæring af et indlæg, eller vente på at medstuderende måske gør det?

·         Er de kun de studerende som laver strukturen i wikien eller skal det organiseres fra min side som en slags redaktør?

·         Hvad er min rolle i det hele taget - sparringspartner, observatør eller medskribent ?

·         Kan en wiki ”genbruges/vidreføres" af kommende hold som stilladsering for deres læring eller ender det med at det er ” 1. klasse som underviser børnehaveklassen”?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar