fredag den 7. marts 2014

5. Tilstedeværelsesmodul

Holdet var igen samlet i Haderslev.

Dagen program bestod primært af forhold i relation til den nært forestående eksamen, opsamling på praksisfællesskaber set med Etienne Wenger øjne samt en kollaborativ opgave hvor holdet ved fælles hjælp, didaktisk viden og ny erhvervet viden om digitale muligheder skulle designe d.v.s. planlægge en "miljø uddannelse".
Derudover havde vi en snak om de oplevelser holdet havde haft omkring sidste samling via Adobe Connect, hvor alle var enige om at grundig tilrettelæggelsen af en så seance er utrolig vigtig. Fordelene ved at holde den form for webniar Link >>  er indlysende og ulemperne var også ganske tydelige for såvel Hanne som vi øvrige. "Det er voldsomt anstrengende at være bundet foran en skærm og et webcam i 5-6 timer" lød det samstemmende fra alle....

Praksisfællesskaber var som nævnt også et af de emner som optag os denne gang. Vi fik en åben diskussion om hvad Wenger forstod ved begrebet praksisfællesskaber og fik koblet lidt billeder på således vores forståelse blev bedre. Hannes præsentation

Alle skulle medbringe en avartar til dagen sidste projekt :
Design en uddannelse i emnet Miljø som er blended learning og med anvendelse af digitale værktøjer.

Allerede fra starten af projektet stod det klart at der var mange elementer som skulle samtænkes og TPACK modellen kom virkeligt i spil. Var det ikke nok at vanskeliggøre processen kunne man jo altid spille sin avartar ind i gamet. 
Spørgsmålene som f.eks. hvor detaljeret skulle vores vejledninger til anvendt LMS skulle være? Hvor meget der skulle forklares omkring det af uploade en video m.m?
Var vi tvunget til at gå efter laveste fællesnævner når avartar profilerne kom på banen?

Hvad kunne vi forvente fra deltagerne som skulle befinde sig i aldersgruppen 16- 35 og nu skulle deltage i en miljøuddannelse. Hvor hurtigt ville de komme på banen og hvad kunne vi forvente?

MANGE SPØRGSMÅL som vi forsøgte at finde svar på, og vi havde en rigtig god diskussion.

I den anledning fik vi kort debateret Gilly Salomon Five stage model som var omtalt i materialet vil skulle have gennemlæst til dagen.
Se ELYK- E-Læring-Didaktik  side 34 og illustrationen til højre

Gilly Salomons Five stage-model (salmon,2004)

De didaktiske overvejelser var mange, den faglige indsigt var sparsom, men vores anvendelse af digitale teknologier i uddannelsen var efter min mening yderst kreativ.
Af samme grund var der ikke helt ligevægt i TPACK modellen og evaluerede vi ved hjælp af SAMR modellen mente var konklusionen at vi på flere områder kom ud med en transformation af læreprocessen og ikke kun en styrkelse i form af "strøm " til noget eksisterende.


 Creative Commons licens

Dagen slutte med et kort evaulering af modulet .


mandag den 3. marts 2014

Design af en uddannelse


Opgaven ved sidste tilstedeværelses modul i Haderslev bliver at arbejde med et design af en givet uddannelse, hvor vi ud over det faglige og pædagogiske skal prøve at involvere de forskellige Web 2.0 værktøjer vi har arbejdet med under modulet(TPACK modellen)
For at bringe elevforudsætninger med i design opgaven som en parameter man skal tage i betragtning, skal vi alle stille med mindst en fiktiv studerende for derved at bringe dybet og brede i uddannelses designet.

Uploaded by nikolajnewyork
Min"avartar" kan du læse om her>>>>

Tvitter som værktøj

Som en del af Web 2.0 pakken er tvitter et af de elementer eller værktøjer som jeg ikke har brugt meget tid her i min blog. Inspireret af Christinas indlæg om tvitter i undervisningen link>>> har jeg gjort mig nogle tanker om en evt. anvendelse af tvitter som medie i en læringssituation.

Tvitter var på agendaen under vores 1. tilstedeværelses modul, men vi gik ikke meget i dybten med mediet. Jeg havde ikke en tvitter konto, men besluttede af samme grund at oprette en - blot for at finde ud af hvad mediet kunne byde på.

Med min korte karriere på tvitter in mente, må jeg dog konstatere, at jeg ikke finder mediet særlig brugbart i undervisnings sammenhæng. Jeg vil gerne medgive, at man kan lægge en kort besked omkring lektier, en lokale rokering eller andet i den retning ud via tvitter. Man vil vel også kunne lave en form for undersøgelse/poll, men det kunne vel også faciliteres på f.eks. Today meat. Min påstand må være at hvis kursus-/uddannelses stedet råder over et velfungerende LMS vil det til fulde kunne løfter den slags kommunikative opgaver.

Der hvor jeg ser tvitter som en reel option i "undervisnings sammenhæng" kan henføres til, at man som underviser har mulighed for "ramme" de studerende med mobiltelefonen i hånden, og nok også hvor de måske mindst venter det. De lægger aldrig mobilen fra sig eller for den sags skyld forsøge sig  med at slukke den. Det giver os således en ret stor muligheden for at ramme et helt hold med en fælles besked  med måske meget kort varsel - men på den anden side kunne en fælles SMS vel gøre noget lignende?

Har ikke pt. fundet det store potentiale i tvitter, men jeg er åben for nye muligheder :-)